Hjem
Aktuelt
Værker
Presse
Undervisning
Hvem
Links
Kontakt

Midtjyllands Avis, 2. september 1993

Kunstner Ginette Wien:
Mine dyr forestiller egentlig ikke dyr

Ophavskvinden til "Miseren" på Adelgade, udstiller på Skanderborg Rådhus i september. Ginette Wien glæder sig til vise skanderborgenserne, hvad hun ellers har lavet ud over den 300 kg tunge keramikfigur med tre sammenfiltrede katte.

Naturligvis vil Ginette Wiens velkendte kattemotiver og andre dyr også være repræsenteret på udstillingen.

Først for nylig gik det op for hende, at hendes dyremotiver egentlig aldrig er tænkt som dyr. De beskriver følelser, luner og egenskaber.

"I hvert fald gør de det for mig, og jeg håber, at andre, som ser udstillingen ind i mellem vil tænke 'nåeh ja, jeg kender også én, der er sådan'. Dyrene er nemlig menneskelige, det opdagede jeg, da jeg begyndte at rejse mine katte op på to ben".

Elsker ordspil


At skulpturen i Adelgade kom til at hedde »Miseren« afslører et karakteristisk træk hos den 33-årige Århus-kunstner. "Jeg kan simpelthen ikke lade være med at lave ordspil og elsker at gå og bruge underlige ord til daglig", indrømmer hun smilende.

Akkurat som hun leger med ord, leger hun også med sin kunst. Hun er meget inspireret af orientalske farver og mønstre og var i 1985 i Ægypten på statsstipendium. I 1991 var hun desuden en måned i Istanbul. Da hun kom hjem lavede hun "Monument for kærligheden", der er med på udstillingen.

"Det er en hyldest til orientalsk erotik, der er let, legende, eksotisk og elegant i stedet for pornografisk. Farverne er varme, brune, gullige og bronze".

Som så mange af Ginette Wiens skulpturer rummer denne også bevægelse - blandt andet inspireret af mavedans.

"Bevægelser har altid fascineret mig. Jeg har tegnet utallige balletdansere og mavedansere og skildret massevis af tilfældige mennesker på gaden i både ind- og udland, Det er fantastisk at se, hvordan nogle mennesker bliver smukke i kraft af deres bevægelser". Blandt de omkring 30 numre på udstillingen hænger to malerier, som betyder noget ganske særligt for Ginette Wien. "Intimmate Pages" og "Words in a Small Room". Begge er opkaldt efter musikstykker og beskriver en klaustrofobisk følelse.

"Det er det eneste, jeg nogensinde har lavet, som ikke forestiller noget konkret. Men det er noget, jeg vil arbejde videre med".

Malerierne er opkaldt efter musikstykker, Intimmate Pages er af den tjekkiske komponist Leos Janachek.

Da hun malede de to malerier, boede hun i en trang etværelses-lejlighed, som hun samtidigt brugte som atelier, men der ligger mere i motivet end det. Klaustrofobien dækker også over en lejlighedsvis følelse af, at verden er for lille.

"Pas nu på, jeg mener selvfølgelig ikke, at jeg er for stor til verden", ler hun. "Maleriet beskriver snarere en trang, man kan have, til at komme ud af sig selv".Ginette Wien - 24 65 73 99 - gw@ginettewien.dk
Marselisborg Allé 24 baghuset 8000 Aarhus C


Nyhedsmail

Jornalist Anne Märcher har kreeret et skønt diasshow om nogle af mine dyr

Kender du det? Det gør Benny Andersen i hvert fald - han har skrevet et digt, der lige passer på mine fabeldyr. Læs det her


følg mig på facebook